Join in, think along and participateGelderland International
Join in, think along and participate

Over TEMPO en TOEVAL

ProfielfotoReinier Zweers June 01, 2017 2096 keer bekeken 0 comments

‘De enige constante is de verandering’ is een spreuk die jaren bij een collega van mij op de muur heeft gehangen. Een ouderwetse spreuk om dynamiek en onvoorspelbaarheid te duiden, zou je kunnen interpreteren. Als linking-pin, saté-prikker of programmanager Europese samenwerking van de provincie ontdek ik echter nog wel een flink aantal stevige constanten. Zo liggen we als Gelderland fysiek toch behoorlijk vast in het Europese continent, zijn er ca. 2 miljoen inwoners die ook Europese activiteiten ondernemen en hebben we als provincie zeven kerntaken waarop we acteren.

Een vast begin. En dan naar buiten. Eenmaal aan het werk in de Europese samenwerkingsarena opent zich dan een enorm pakket aan variabelen is mijn ervaring. Projecten, netwerken, regio’s, verkeers-, informatie-, energie-, geld-, goederen-, mensen en waterstromen, beleid en investeringen uit Brussel en ga maar door. Thats challenging! En ieder domein heeft zijn eigen familie, alhoewel die afzonderlijk meestal vrij overzichtelijk zijn. Maar ja tússen families…

Tempo, dat is ook een ding. Er moet immers wel wat te beleven zijn. Er gebeurt ontzettend veel op afzonderlijke terreinen, maar elk proces apart individueel gaat soms langzaam: het duurt wel even voor je een Europees project met Europese partners van de grond hebt of de juiste relatie, positie en het momentum hebt om in de Brusselse mierenhoop de juiste boodschap te geven. Daarnaast lopen niet alle onderwerpen altijd even hard, de ene periode gaat het om energie, dan mobiliteit, dan water… Én niet alles is van de provincie.

Combineren, ‘weten van’ en meedoen is voor mij een aanpak. Verschillende Europese samenwerkingen aangaan in de vier samenwerkingsdomeinen van projecten, partnerschappen, netwerken en de Brusselse vertegenwoordigingen. Flexwerken in Europa. Zichtbaar zijn en structurele relaties bouwen. Constant. Dan is er altijd ergens beweging en tempo en kunnen we momenten benutten. Het Toeval faciliteren zou ik zeggen. Als provincie proberen we in elk geval overzicht te behouden, door te verwijzen, slim te combineren en constante relaties te bouwen en acteren vanuit onze overheidsrol.

En zo kunnen ook wíj goed mee in de tegelwijsheid van het constant veranderen.

Reinier Zweers

 

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings