Join in, think along and participateGelderland International
Join in, think along and participate

Gelderse trainees maken kennis met Bezirksregierung Düsseldorf

ProfielfotoSuheyla Tunc October 02, 2019 353 keer bekeken 0 comments

Sinds 2014 zijn er intensieve contacten tussen de ambtelijke organisaties van de provincie Gelderland en het Bezirk Düsseldorf. In september 2019 waren de trainees bij het Bezirk Düsseldorf. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee overheden?

Het bezoek op 23 september 2019 was een tegenbezoek.  Eerder dit jaar, in februari, was een groep medewerkers in opleiding van de Bezirksregierung Düsseldorf naar Gelderland gekomen voor een nadere kennismaking met de provincie Gelderland. Regierungspräsidentin mevrouw Radermacher en de Regierungsvizepräsident Roland Schlapka heetten de Gelderse gasten van harte welkom. Daarbij benadrukten ze beiden het belang van wederzijdse ontmoeting en de uitwisseling van medewerkers.

Overeenkomsten en verschillende in verantwoording
Diverse medewerkers van Bezirksregierung Düsseldorf gaven daarna een inkijkje in hun werkzaamheden. Uit de informatietafels bleek dat de verantwoordelijkheden van beide Bezirk en provincie deels overeenkomen, maar er zijn ook grote verschillen. Zo heeft de Bezirksregierung Düsseldorf een bredere verantwoording voor bijvoorbeeld luchthavens, de veiligheid en de reizigersstromen dan de provincie Gelderland. Beide, de provincie Gelderland en Bezirksregierung Düsseldorf, hebben programma’s die de afstand tot de arbeidsmarkt moeten verkleinen, zodat mensen (weer) aan het werk kunnen.  De Bezirksregierung heeft ook een grotere zorgtaak dan Gelderland, bijvoorbeeld als het gaat om de aanpak van dakloosheid. In Nederland ligt deze verantwoording bij de gemeente.

Verschillen in bestuurlijk systeem
Een Gelderse trainee: ‘Ik vond vooral de verschillen in het bestuurlijke systeem in Duitsland en Nederland opvallend. Dit was op verschillende manieren zichtbaar, zoals in het verschil in onderwerpen die door de Provincie Gelderland en de Bezirksregering van Düsseldorf worden behandeld en in de interne manier van werken. In Duitsland is die meer hiërarchisch en op status is gericht, waar deze bij ons meer uitgaat van gelijkwaardigheid en toegankelijkheid.’

Stagiairs
Bijzondere gasten in de groep Gelderse trainees waren drie medewerkers van het Bezirk die stage gaan lopen bij de provincie Gelderland. Op hun eerste werkdag bij provincie Gelderland kwamen ze op bezoek bij hun eigen organisatie. In de periode september tot en met december 2019 werken Juliane Klappert, Melina Mostert en Jan Preussner in Arnhem bij de provincie. Eerst leren ze de Gelderse organisatie kennen. Daarna gaan ze aan de slag bij verschillende beleidsafdelingen.

 

 

 

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings